بیش از نیمی از لباسهای خرده فروشی که در سراسر جهان فروخته میشوند حاوی پلی استر هستند. پلی استر در همه چیز از لباس های ورزشی گرفته تا مد روز ظاهر می شود، اما مانند همه مواد، دارای نقاط قوت و ضعف است. بنابراین، در اینجا باید بپرسیم مزایا و معایب پلی استر چیست؟
پلی استر ماده ای ارزان قیمت، مصنوعی و ساخته دست بشر است. بادوام، قوی، سبک وزن، انعطاف پذیر، مقاوم در برابر چروک شدن است و به راحتی رنگ می شود. بزرگترین عیب پلی استر این است که قابلیت تنفس ندارد. عرق و گرما را در کنار پوست به نگه می دارد، که میتواند باعث شود در هوای مرطوب احساس چسبندگی، لزج و ناراحتی کنید.
با اپونتیا همراه شوید تا با هم نگاهی به ویژگی های پلی استر، کاربردهای رایج پلی استر و نقاط قوت و ضعف آن بیندازیم.
پلی استر چیست و چگونه ساخته می شود؟
بر خلاف الیاف طبیعی مانند پشم که از مواد طبیعی بدست می آید، الیاف پلی استر از آزمایشگاه می آیند.
پلی استر پلاستیکی است که از نفت ساخته شده است. یک فرآیند علمی به نام پلیمریزاسیون واکنشی بین اسید و الکل ایجاد می کند. این باعث می شود پلاستیک ذوب شده به الیاف پلی استر تبدیل شود.
نتیجه نهایی این فرآیند یک رشته پلیمری تکراری است که یک نخ پارچه ای فوق العاده قوی ایجاد می کند. استفاده از پارچه پلی استر که در دهه 1930 گسترش یافت، محبوبیت زیادی داشت.
سپس پلی استر به سبک های پر جنب و جوش دهه 1960 راه یافت و به تولید تی شرت های چاپی در دهه 1970 کمک کرد. این روزها، می توانید پلی استر را در همه جا پیدا کنید، از کمربند ایمنی گرفته تا لباس های عید گرفته تا اثاثه یا لوازم داخلی اتاق نشیمن خود!
مزایای پلی استر
کم هزینه
هزینه تولید پلی استر کمتر از تولید پنبه یا پشم است. الیاف پلی استر را می توان در مقادیر بسیار زیاد و با هزینه کم به تولید انبوه رساند. این منجر به هزینه کمتر برای مصرف کننده می شود که بزرگترین مزیت پلی استر است.
برخی افراد به تفاوت کیفیت چاپ روی پلی استر و چاپ روی پنبه اشاره می کنند. با این حال، می توانید روی پلی استر چاپ کنید، که امکان ایجاد چیزهایی مانند تی شرت های چاپ شده بسیار ارزان را فراهم می کند.
بیشتر پارچه ها برای ضد آب شدن به لمینیت های خاصی نیاز دارند. پلی استر به طور طبیعی در برابر آب مقاوم است. این بدان معنی است که تولید کنندگان مجبور نیستند از درمان های لمینیت پرهزینه استفاده کنند.
دوام
پلیمرهای بلند و پایدار پلی استر این پارچه را محکم و انعطاف پذیر می کند. به همین دلیل، پلی استر نیز شکل خود را به خوبی حفظ می کند و به راحتی کشیده نمی شود. با وجود استحکام، 100% پلی استر یک پارچه انعطاف پذیر و سبک است که برای بسیاری از سبک های لباس به خوبی کار می کند.
قابلیت ارتجاعی
به دلیل ماهیت ارتجاعی، پلی استر 100% پس از کشش به شکل خود باز می گردد. با این حال، کمی خاصیت طبیعی در پارچه خود دارد. این اجازه می دهد تا در زمانی که لباس های پلی استر می پوشید، آزادی حرکت داشته باشید. پلی استر اغلب با پارچه دیگری مانند اسپندکس یا الاستین برای لباس هایی که به کشش زیادی نیاز دارند ترکیب می شود.
تطبیق پذیری
تطبیق پذیری واقعی پلی استر در توانایی آن در ترکیب با پارچه های دیگر نهفته است. پارچه های ترکیبی استحکام انواع مختلف الیاف را در یک پارچه به حداکثر می رساند. پلی استر با نفوذ مخفیانه به ده ها پارچه محبوب دیگر به عنوان یک ترکیب، به طرز ماهرانه ای در تمام جنبه های صنعت پوشاک نفوذ کرده است!
یکی از شناخته شده ترین ترکیب های پلی استر، پلی کاتن است که درصد زیادی از بازار تیشرت و تاپ را به خود اختصاص داده است. یک ترکیب مناسب پلی استر-اسپندکس اغلب در لباس هایی مانند شلوار یوگا و وسایل تمرینی ظاهر می شود.
توانایی پلی استر برای نگه داشتن شکل خود زمانی که به صورت گرما در مواردی مانند چین و انحنا قرار می گیرد، به آن تطبیق پذیری شکل نیز می دهد. این امر به جذابیت پلی استر در صنعت پوشاک آماده می افزاید.
در نهایت پارچه پلی استر را می توان در حین تولید به راحتی و ارزان رنگ کرد. این بدان معنی است که پلی استر از نظر رنگ آمیزی نیز قابلیت های زیادی دارد.
رطوبت گیر
مانند بسیاری از پارچه های مصنوعی، پلی استر دارای قابلیت جذب رطوبت است. اگر یک تی شرت با پارچه پلی استر در دویدن صبحگاهی خود بپوشید، پارچه رطوبت عرق شما را از پوست شما خارج کرده و از پلی استر خارج می کند. اگرچه دما به طور چشمگیری بر این فرآیند تأثیر می گذارد.
مقاوم در برابر گرما
پارچه پلی استر مقاومت بالایی در برابر گرما دارد، به این معنی که برای شعله ور شدن پلی استر, نیاز به مقدار زیادی گرما است. به همین دلیل، پلی استر یکی از محبوب ترین پارچه ها برای استفاده در لباس خواب کودکان است که استانداردهای بالایی برای مقاومت در برابر حرارت دارد!
با این حال، همانطور که در بخش معایب خواهید دید، پلی استر در حرارت بالا ذوب می شود که خطر قابل توجهی دارد.
معایب پلی استر
عدم قابلیت تنفس
بزرگترین شکایتی که اکثر مردم در مورد پلی استر ابراز می کنند، عدم تنفس آن است. الیاف پلی استر، که اساسا پلاستیکی هستند، جریان هوا را تسهیل نمی کنند. بسیاری از مردم بافت طبیعی و گشاد پنبه ای را ترجیح می دهند که تنفس آن بسیار بیشتر است.
عدم جذب رطوبت
در حالی که پلی استر رطوبت را از بین می برد، عدم تنفس آن به این معنی است که عرق را از پوست فرد جذب نمی کند. در هوای گرم یا مرطوب، پلی استر اغلب به طور بسیار ناخوشایندی به پوست عرق کرده شما می چسبد. بیشتر لباس های ورزشی از ترکیب پلی کاتن برای جلوگیری از این مشکل استفاده می کنند.
پلی کاتن توانایی جذب رطوبت پلی استر را با قابلیت تنفس پنبه ادغام می کند. این کار چسبندگی 100% پلی استر و رطوبت 100% پنبه را کاهش می دهد.
قابلیت اشتعال
در حالی که پلی استر نقطه ذوب بالایی دارد، راحت تر از آنچه فکر می کنید ذوب و شعله ور می شود. این می تواند صدمات جدی ایجاد کند. اگر پلی استر روی شما ذوب شود، در واقع به پوست شما جوش می خورد و به درمان پزشکی حرفه ای نیاز دارد.
در شرایط آزاردهنده، پلی استر تحت تنظیمات آهن بالا ذوب می شود. همچنین اگر گرمای خشک کن شما خیلی زیاد باشد ممکن است اتفاق بیفتد.
حساسیت
پارچه پلی استر ممکن است حساسیت زا باشد. حاوی مواد شیمیایی است که می تواند باعث مشکلات هورمونی و ایجاد حساسیت های پوستی شود. برخی از مردم همچنین نگران هستند که مواد شیمیایی مورد استفاده در تولید پلی استر به خودی خود خطرناک هستند.
نتیجه گیری
همانطور که دیدید، بزرگترین مزیت پارچه پلی استر مقرون به صرفه بودن و همه کاره بودن آن است. بزرگترین معایب پارچه پلی استر این است که قابلیت تنفس ندارد و می تواند برای محیط زیست مضر باشد.
آیا احساس می کنید اکنون کاملاً مزایا و معایب پیچیده پلی استر را درک می کنید؟ در پایان بنظر میرسد با مزایا و معایب پلی استر به خوبی آشنا شده باشید, اگر این مقاله برای شما مفید بود، لطفاً نظر خود را با ما در میان بگذارید.