عناصر اولیه طراحی پارچه بافته ترکیبی از بافت ها و رنگ ها است. بافت طرح درهم آمیختن نخ های تار و پود است که پارچه یکپارچه را تولید می کند و به ساختار پارچه مربوط می شود ولی رنگ به طور متفاوتی با اثرات بافت و فرم مرتبط است. روش های استفاده از رنگ در منسوجات بافته شده به ترکیب طرح بافتی که باید بافته شود و پارامترهای ساختار پارچه بستگی دارد. رنگ و تزیینات در پارچه های بافته شده از طریق قرار دادن و درهم آمیختگی از پیش تعیین شده توالی های خاصی از نخ ها ایجاد می شود. یک رنگ ثابت با استفاده از همان رنگ در تار و پود تولید می شود. از سوی دیگر، رنگهای مختلف ممکن است ترکیب شوند تا یک اثر رنگی ترکیبی ایجاد کنند که در آن رنگ ترکیبی به صورت یک رنگ ثابت ظاهر میشود. رنگ های مختلف از طریق انتخاب گروه های مختلف نخ های رنگی که در تار و یا در پود قرار می گیرند ایجاد می شود.
در حالی که در الگوهای خاص، جلوه های بافت ممکن است به طور کامل از طریق استفاده از مقادیر مختلف و رنگ های مرتبط نزدیک از رنگ های خاص ایجاد شود. سیستمهای مدرن CAD ابزارهای طراحی متنوعی را ارائه میکنند که توسط پایگاههای داده رنگی استاندارد شده پشتیبانی میشوند که امکان شبیهسازی ساختارهای بافت را بر روی مانیتور کامپیوتر فراهم میکند که میتوان آن را روی کاغذ چاپ کرد. با این حال، انحراف از مقادیر رنگ این شبیهسازیها همچنان رخ میدهد. همچنین، رنگ در شبیه سازی پارچه بر روی کاغذ یا صفحه کامپیوتر دو بعدی است که با ماهیت سه بعدی واقعی پارچه ها و نخ ها متفاوت است. در پردازش منسوجات، استفاده از سیستمهای رنگسنجی و نرمافزارهای مرتبط ارزش خود را در طی سالها در برآورد عینی رنگ ثابت کردهاند و سوء تفاهم بین تولیدکنندگان منسوجات و مشتریانشان را به حداقل رساندهاند.
با این حال، ارتباط رنگ در طراحی پارچه تا حد زیادی یک فرآیند ذهنی است. مطالعات تجربی اخیر نشان داده است که استفاده از رنگ سنجی به دستیابی به تکرارپذیری و دقت بهتر در تطابق محصولات نساجی کمک کرده است. با این حال رنگسنجی زمانی که پارچهها از نخهای رنگی ساخته میشوند، کمتر از زمانی که نخها و پارچهها به رنگ ثابت رنگ میشوند یا چاپ میشوند استفاده میشود. چندین سیستم اندازه گیری و تصویربرداری در حال حاضر در دسترس هستند که می توانند داده های رنگ سنجی را ضبط کرده و این داده ها را به تصاویر بصری تبدیل کنند. از این رو طراح می تواند یک مشخصات رنگ عددی ایجاد کند که می تواند به طور دقیق بر روی یک مانیتور کالیبره شده مناسب نمایش داده شود. پیشرفتهای اخیر در تولید منحنی رنگ و پردازش تصویر فرصتهایی را برای پیشرفتهای بیشتر در زمینههای توسعه رنگ مشترک، بازیابی رنگ و پیشبینی رنگ در فرآیندهای چند مرحلهای فراهم میکند. تکنیک های معاصر طراحی پارچه به کمک کامپیوتر، امکانات جدیدی را برای استفاده از رنگ سنجی در عمل بافت ارائه می دهد.
طرح و ساختار پارچه بافته شده
این بخش خواننده را با دانش اولیه طراحی و رابطه رنگ و بافت در پارچههای بافته شده و مفهوم چگونگی ایجاد الگوهای رنگی با استفاده از نخهای رنگی آشنا میکند و زمینه را برای بخش های بعدی که به ارزیابی عینی رنگ در ساختارهای بافته می پردازد فراهم می کند. پارچه های بافته شده از درهم آمیختن دو مجموعه متعامد نخ تشکیل می شوند. نخ های تار که به صورت عمودی چیده شده اند و نخ های پود که به صورت افقی قرار می گیرند. در حالی که تمام ساختارهای بافت از یک سیستم دوتایی ایجاد میشوند (یعنی یک نخ تار روی یا زیر نخ پود در نواحی متقاطع قرار دارد)، تعداد بینهایت بافت میتواند تشکیل شود. توزیع درهم به عنوان طرح یا الگوی بافت شناخته می شود. سه نوع بافت وجود دارد که به بافتهای پایه معروف هستند که شامل بافت ساده (سادهترین و کوچکترین اندازه تکرار ممکن؛ 2 نخ تار در 2 نخ پود) و مشتقات آن، بافتهای جناغی و مشتقات آن، و بافتهای ساتن و مشتقات آنها می شود. این بافته های اصلی پایه ای را برای ایجاد هر گونه ساختار پیچیده مانند پارچه های چندلایه و ساختارهای بافت پرز و بافت هایی با الگوهای بسیار بزرگ تشکیل می دهند که به طرح های ژاکارد معروف هستند. شکل 1-3 نمونه هایی از بافت های پایه را نشان می دهد.
شکل1-بافت ساده، بافت بدون طرح
شکل2-نمونه بافت جناغی
شکل3-شبیه سازی رنگ بافت ساتن
رابطه رنگ و بافت در پارچه های بافت شده
شکل 4 تصویر دیگری از بافت های شکل 1-3 را نشان می دهد. در شکل 4 تمام مربع های طرح بافت با استفاده از رنگ نخ های تار و پود (قرمز و آبی) رنگ آمیزی شده اند. این به عنوان ارائه افکت رنگ شناخته می شود. لازم به ذکر است که یک مربع در کاغذ طرح نمایانگر ناحیه بسیار کوچک در پارچه بافته شده است. رنگ های شکل 4 توسط چشم انسان به صورت مخلوطی از دو رنگ با نسبت های مختلف درک می شوند.
شکل4-جلوه های رنگی
شکل5-شبیه سازی رنگ بافت ساده شکل 1
شکل6-شبیه سازی رنگ بافت ساتن شکل 3
بنابراین، استفاده از نخ های تار و پود رنگی همراه با ساختارهای بافت، امکان توسعه الگوهای برجسته را فراهم می کند. برای یک الگوی معین با چند رنگ، یک رنگ را می توان صرفاً با استفاده از سیستم دوتایی تار و پود در هم به صورت استراتژیک در الگو قرار داد. رنگ مورد نظر یک نخ زمانی ظاهر می شود که نخ روی نخ های متقاطع به طول دلخواه و در صورت استفاده از چندین نخ، سطح کوچک یا بزرگی قرار گیرد. علاوه بر این مخلوط های متعددی از رنگ ها برای تولید رنگ های دیگر را می توان از چند رنگ نخ های تار و پود از طریق درهم بافتن مناسب به دست آورد. شکل های 5 و 6 دو نمونه از این مخلوط ها هستند. آنها با استفاده از تکرارهای زیاد در جهت تار و پود، تعداد نخ ها نزدیک به پارچه واقعی، و با فرض عدم وجود فضای خالی بین نخ ها تولید شدند که برای اکثر پارچه های بافته شده یک فرض منطقی است.
شکل 5 شبیه سازی رنگی است که از نخ های تار قرمز و نخ های پود آبی و بافت ساده شکل 4 (الف) تولید شده است. در حالی که شبیه سازی رنگ شکل 5 از نخ های تار قرمز و نخ های پود آبی بافته شده در ساتن شکل 4(c) تولید شده است. این دو مثال نشان می دهد که رنگ های بنفش متعددی را می توان تنها از دو رنگ (قرمز و آبی) تولید کرد. با استفاده از این مفهوم می توان الگوهای چشمگیری را با استفاده از رنگ های کمی در جهت تار و پود مانند طرح ژاکارد شکل 7 ایجاد کرد.
شکل7-شبیه سازی رنگ طرح ژاکارد
طرح CAD و پارچه بافته شده
طراحی پارچه یک فرآیند خلاقانه و فنی است که به توانایی طراح پارچه در ترکیب زیبایی شناختی با دانش قوی از تکنولوژی مواد و ماشین آلات تولید پارچه بستگی دارد. اکثر تاسیسات تولیدکنندگان پارچه Dobby و Jacquard اکنون به سیستم های طراحی پارچه با کمک کامپیوتر مجهز شده اند. در دوران پیش از کامپیوتر، فرآیند طراحی به روش زیر انجام می شد: (الف) یک قطعه از اثر هنری بر روی کاغذ ایجاد می شد، (ب) اثر هنری سپس به صورت یک شبکه مقیاس بندی شده (معروف به کاغذ مربع یا کاغذ طراحی) ارائه می شد که ستونها و ردیفهای آن به ترتیب نشاندهنده نخهای تار و پود بود، (ج) بافتها به نواحی خاصی اختصاص داده شدند تا الگوی اصلی را نشان دهند، و (د) یک تکنسین کارتهایی را مستقیماً از این طرح فنی طراحی می کرد که در آن هر کارت نشان دهنده یک انتخاب از پارچه واقعی است. تقریباً 25 سال است که رایانه ها در طراحی منسوجات بافته شده مورد استفاده قرار گرفته اند و این امر کل فرآیند طراحی را متحول کرده است.
آنها کل فرآیند را از آثار هنری اولیه تا تولید نهایی متحول کرده اند. سیستم های CAD در طراحی بافته ها با یک سری مراحل اساسی عمل می کنند که اولین قدم، دیجیتالی کردن آثار هنری است. این ویژگی به طراح اجازه می دهد تا با اسکن قطعه اصلی یا ایجاد یک طرح با استفاده از ابزارهای طراحی سیستم CAD به طور مستقیم، اثر هنری را بر روی مانیتور رایانه ببیند. این به طور کلی در قالب 8 بیتی (256 رنگ) انجام می شود و به طراح اجازه می دهد تا الگوها را تغییر داده و تعداد رنگ ها را به تعداد قابل کنترلی که می خواهد کاهش دهد. مرحله دوم طراحی پارچه است، که در آن دادههای تصویر اثر هنری به اطلاعات بافت برای تولید پارچه تبدیل میشوند. تخصیص بافت سومین مرحله است که در آن اطلاعات حاصل از تصویر اثر هنری را می توان به پارچه بافته شده تبدیل کرد. طراح ساختار بافت مناسب را ایجاد کرده یا یک طرح از یک کتابخانه بافت انتخاب می کند تا با رنگ، شکل یا بافت مورد نظر در اثر هنری مطابقت داشته باشد.
این قسمت از برنامه همچنین به طراح کمک می کند تا شبیه سازی پارچه نهایی را روی نمایشگر نمایش دهد. با مشاهده پیش نمایش طراح به راحتی می تواند طرح و بافت ها را تغییر دهد. همه این پیشرفتها سهولت طراحی پارچههای بافته را بسیار افزایش داده است. اکنون می توان کل فرآیند را بر روی یک کامپیوتر شخصی انجام داد و سپس فایل آماده بافت (فایل پانچ کارت الکترونیکی) را از طریق اینترنت، مستقیم به کنترلر دابی یا ژاکارد در بافندگی انتقال داد. سیستمهای CAD/CAM نساجی عمدتاً ساختاری مدولار دارند و علاوه بر پوشش نخ و پارچه ممکن است بستههای شبیهسازی سه بعدی بسیار واقعی را نیز در بر گیرند. به نظر می رسد یک فرآیند خودکار کامل با پاسخگویی فوری به تقاضای مشتری در آینده نزدیک با این سیستم ها یک واقعیت باشد. علاوه بر این، توسعه سیستمهای مودم قدرتمند و کنترلهای الکترونیکی، دستگاه بافندگی را وارد استودیو طراحی کرده است.
این تکامل به نوبه خود معنای کاملاً جدیدی به عبارت Quick Response داده است. انگیزه استفاده از CAD در صنعت نساجی بهبود کارایی در فرآیند تولید بود. بستههای نرمافزاری اولیه طراحی پارچه عمدتاً از نرمافزار طراحی گرافیکی مشتق شدهاند، بدون اینکه تأکید زیادی بر ساختارهای پارچهای زیرین داشته باشند. با این حال، سیستم های CAD با در نظر گرفتن فرآیند طراحی و محدودیت های فنی تکامل یافته اند. نوآوری در زمینه طراحی منسوجات سیستم های CAD برای پارچه های بافته شده، امکان طراحی پارچه های پیچیده را با استفاده از ابزارهای مختلف فراهم کرده است. همچنین امکان مشاهده پارچه حاصل روی مانیتور کامپیوتر وجود دارد که قبل از بافتن پارچه واقعی را تجسم می کند. بهبود و توسعه مداوم در سیستم CAD برای توسعه چندین ویژگی طراحی ابزارهای CAD برای همگام شدن با تقاضاهای جدید بازار وجود دارد.